Гинекомастия, образувание на гърдата, ендокринна хирергия, операция на гинекомастия, Съвременно лечение на гинекомастия, лекарства за гинекомастия - EndoSurg

Отиване към съдържанието

Главно меню:

Гинекомастия, образувание на гърдата, ендокринна хирергия, операция на гинекомастия, Съвременно лечение на гинекомастия, лекарства за гинекомастия

Ендокринни заболявания
Before and after
Insicion
Гинекомастия

   Гинекомастията представлява  доброкачествено уголемяване на гърдите при мъжа, предизвикано от разрастване на жлезна тъкан. Заболяването най-често се причинява от промяна в баланса между естрогени и андрогени.  Естрогените предизвикват нарастване на жлезата, докато андрогените предизвикват нейното смаляване. Всяко намаляване на андрогените или повишаване на естрогените предизвиква заболяването гинекомастия.

   Честота и Причини:
   Гинекомастията е най-честата причина за прегледи на гърдата при мъжа. То се наблюдава най-често в три възрасти – новородено/ 60 % от момчетата /, пубертет / между 4-69 % от момчетата/ и след 50 год възраст / от 24 до 60 % от мъжете /. В пубертета гинекомастия се среща при момчетата на 10-12 год и обикновено гърдата се възстановява без външни намеси 18 месеца след появата. Появата на гинекомастия при мъже над 17 год не е характерно за заболяването. При възрастните мъже над 50 год гинекомастията е мултифокална / растежа на гърдата започва в повече сектори на жлезата и достига до по – големи размери/. Причината за тази особеност при мъжа е намалената продукция на андрогени в застаряващия организъм.

  • Персистираща пубертетна гинекомастия – 25 % от пациентите
  • Медикаментозно обусловена – 10-25 % от пациентите
  • Чернодробна цироза и недохранване – 8 %
  • Първичен хипогонадизъм  / намаляване на мъжките полови хормони / - 8 %
  • Тумори на тестисите – 3 %
  • Вторичен хипогонадизъм – 2 %
  • Хипертиреоидизъм / повишена продукция на щитовидни хормони / - 1.5 %
  • Хронична Бъбречна Недостатъчност – 1 %

   Диагнозата се поставя след щателно разпитване на болния и обстоен преглед . Така най- бързо може да се прецени степента на нарастване на гърдата и най- вероятната причина. Задължително се изследват хормоните -  тестостерон, LH, Estradiol, Dehydroepiandosterone, TSH и Ft4. Само така може да се установи причината и да се осигури добър следоперативен резултат. Без установяването на етиологията не може да се отхвърлят заболявания като  рак на гърдата при мъжа, дермоидна киста, хипогонадизъм, лимфангиома, хематом, липом, сексуална дисфункция , неврофибром и д.р.

   Лечение:
   Лечението на гинекомастията бива два вида – медикаментозно в леките случай и оперативно при напреднали заболявания. Физиологичната гинекомастия не изисква лечение тя отминава до 18 месеца от появата си. Много важно е заболяването да се диагностицира от лекар специалист и да се направи правилна преценка дали гинекомастията е патологична или физиологична. Патологичната гинекомастия след 12 месец преминава в необратим стадии и тогава лечението е само оперативно. Лекарства като Тамоксифен и Кломифен се приемат само след консултация със специалист.
   При пациентите с  персистираща гинекомастия повече от 12 месеца, както и при тези неповлияващи се от лекарствени препарати  се прибягва дооперативно лечение.  То представлява изрязване на излишната жлезна тъкан и постигане на желания обем на гърдите. Във водещите клиники се използват два метода за лечението на гинекомастия – подкожна мастектомияс разрез около ареолата на гърдата и т.н. Liposuction-assisted mastectomy.  Последната процедура представлява вид липосукция на жлезата, като се използва разрез до 1 см на границата на ареолата. Така се постига максимален естетичен резултат при минимална травма на пациента. Единствения и недостатък е че се прилага при гърди с малък обем. При по големи гърди се прилага подкожната мастектомия. След операцията пациента престоява деня в болница и на другия се изписва независимо от използваната оперативна техника.

Консултант: д-р К. Видинов, дм
 
Copyright 2015. All rights reserved.
Назад към съдържанието | Назад към главното меню